Hoe groot is web3 in Nederland? Web3 Nederland in keiharde cijfers

Bij AllesOverWeb3 streven we naar een wereld waarin web3 geen mysterie is voor de gemiddelde burger. We voorzien een Nederland waarin het heel normaal is om woorden als web3, decentralisatie en blockchain te gebruiken in het gesprek van de dag. Helaas wordt je bij het gebruik nu nog vreemd aangekeken. Web3 Nederland is nog niet waar het zijn moet. Dit ruikt naar een doel dat perfect aansluit op de missie en visie die we hebben bij AllesOverWeb3

Missie: Onze missie is om een platform te zijn dat de Nederlandse tech- en blockchain-gemeenschap (maar ook de onwetende burger) toegang biedt tot informatie, middelen en netwerken om betrokken te raken bij web3-ontwikkeling en innovatie.

Visie: Onze visie is om een online platform te creëren dat de kansen en uitdagingen van web3-technologie benut, terwijl we de potentie van de technologie blootleggen en de bewustwording vergroten. We willen een gemeenschap creëren die kritisch is en open staat voor nieuwe ideeën, waarin Nederlanders kunnen participeren en begrijpen hoe web3-technologie hun dagelijks leven kan verbeteren. We willen ook dat Nederlanders zich bewust zijn van de mogelijkheden, risico’s en potentiële invloed van web3-technologie.

Waar staan we nu?

Ondanks de drive van de gemiddelde Nederlander om innovatief te zijn, komt dit nog niet altijd terug in de cijfers. Een Google zoekopdracht (of ChatGPT query) naar ‘web3 in Nederland’ geeft niet veel resultaten. De resultaten die worden getoont zijn ook niet van bepaald hoge kwaliteit. Meer weten hoe slecht we er voor staan? Eerder gingen we in op de huidige staat van web3 Nederland!

Web3 is dus nog relatief nieuw in Nederland, maar het gaat steeds meer opkomen. Er zijn steeds meer bedrijven die expirimenteren met blockchain en/of andereweb3-technologie. Zelfs de Nederlandse overheid is actief bezig met het onderzoeken en ontwikkelen van mogelijkheden om web3 te gebruiken. Er zijn verschillende initiatieven, zoals de Dutch Blockchain Coalition, die bedrijven, universiteiten en overheid samenbrengen om gezamenlijk web3-oplossingen te ontwikkelen. Ook Nederlandse banken zoals ABN AMRO en Rabobank gebruiken web3-technologie in hun producten. Al betreft dit ook voornamelijk expirimenteren.

Dutch Blockchain Coalition

De Dutch Blockchain Coalition (DBC) is een samenwerkingsverband dat is opgericht om het gebruik van blockchaintechnologie te bevorderen en te ondersteunen in Nederland. Het platform wordt ondersteund door de overheid, onderwijsinstellingen, onderzoeksinstituten en bedrijven die zich inzetten voor de implementatie van blockchain. Het doel van de Dutch Blockchain Coalition is om samen te werken aan een strategisch blockchain eco-systeem dat een omgeving biedt waarin technologie, technische kennis, bedrijfskundige kennis, wetgeving en samenleving samenkomen om de doorontwikkeling te stimuleren.

Het platform biedt een verscheidenheid aan mogelijkheden, zoals het in kaart brengen van blockchain initiatieven, het ondersteunen van blockchainbedrijven bij het opstarten van blockchain-activiteiten, het opbouwen van een netwerk van blockchain-expertise en het aanbieden van leeractiviteiten en talentontwikkeling. Het doel van de Dutch Blockchain Coalition is om een platform te bieden waar mensen kunnen samenwerken en samen leren over blockchain, met als doel nieuwe manieren te vinden om technologie te gebruiken en te ontwikkelen om maatschappelijke problemen op te lossen.

Blockchaintechnologie is een belangrijke pijler van web3. De Dutch Blockchain Coalition streeft er naar bedrijven te voorzien van juiste informatie over de decentrale inrichting van de digitiale infrastructuur. Het gaat de strijd aan met de beschouwein van Blockchain als ‘cowboyland’ of ‘wilde westen’. Door het opstellen van voorwaarden en richtlijnen wordt een betrouwbaar klimaat rondom blockchain oplossingen gecreëerd. Op die manier wordt het acceptatieniveau van deze nieuwe technologie verhoogd voor zowel de maatschappij als bedrijven.

Ontwikkleling web3 Nederland

Blockchain Netherlands Foundation (BCNL)

BCNL (link) begon in 2016 met kleine evenementen voor blockchain- en cryptoliefhebbers. Op deze evenemeten deelden bezokers kennis en spraken ze over hoe deze technologie de wereld ten goede zou kunnen veranderen. Door de jaren groeit de community constant. Inmiddels verandert BCNL van een educatie organisatie die events host naar een toegewijde community. Een aanzienlijke groep startups en scale-ups werken iedere dag onder de paraplu van BCNL samen.

BCNL is dus een belangrijke speler in het delen van kennis met het bedrijfsleven in Nederland omtrent blockchain, crypto en web3 gerelateerde zaken. De volgende punten komen dan ook terug in de missie van de foundation:

  • Het verhogen van het kennisniveau van zakelijke professionals en ontwikkelaars van blockchain technologie & de toepassing ervan door middel van een aanbod van online content en offline cursussen.
  • Het verbinden van ecosysteem partijen door middel van een reeks evenementen met een inclusief en internationaal karakter. Het aanbieden van zowel gratis evenementen die voor iedereen toegankelijk zijn, als specifieke betaalde evenementen om de kosten te dekken.
  • Het aanbieden van een online platform dat samenwerking mogelijk maakt door zichtbaarheid te creëren van actieve blockchainspelers, potentiële projecten en een op blockchain gebaseerd governance framework.
  • Het aanbieden van een reeks aanvullende diensten om expertise en talent te leveren aan organisaties, individuen en projecten (zoals consultancy, in-house training en talentacquisitie). Allemaal afkomstig uit het ecosysteem van web3 zelf om zo opgedane kennis direct in de praktijk in te zetten.

Web3 Nederland in keiharde cijfers

Groeit de acceptatie van web3 in Nederland? Hoeveel web3 projecten bestaan er eigenlijk op Nederlandse bodem? Precies de dingen die onze lezers willen weten. We verzamelden een aantal belangrijke cijfers om dit te meten!

Aantal vacatures beschikbaar in web3 Nederland in het afgelopen jaar: 161 (bron)

Aanbieders van cryptodiesnten gevestigd in Nederland: 30 (bron)

In 2019 maakte 3,3% van de Nederlande bevolking gebruik van een web3 toepassing (bron: CBS opendata). We zijn druk op zoek naar meer recente cijfers!

In onze zoektocht naar relevante cijfers over de adoptie van web3 in Nederland komen we veel data tegen, maar bij lange na niet altijd bruikbare data. Dit maakt weer duidelijk dat er vraag is naar meer betrouwbare datastromen over web3. Beschik jij over bepaalde data die we goed kunnen gebruiken? Laat het ons weten via dit contactformulier!

(Cijfers zijn begin 2023 opgehaald. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. De cijfers zijn onderhevig aan veranderingen)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *