Wat is web3? Toegang tot de nieuwe generatie van het web!

Eind 2021 namen verschillende termen die nauw verbonden zijn met web3 de wereld voor een korte tijd over. De belangrijkste termen waren cryptocurrencies (voornamelijk Bitcoin, Ethereum en wat meme coins) en NFTs. Ondanks dat deze zaken belangrijk zijn voor web3, geven ze zeker niet het hele plaatje weer. Wat is web3 wel?

Kortgezegd is web3 is een nieuwe iteratie van het internet zoals wij het kennen. Hierin is de internetgebruiker niet alleen iemand die informatie leest en schrijft, maar ook in beheer heeft. Het web is op een decentrale manier (later meer hierover) opgezet en de grote techbedrijven hebben niet meer het alleenrecht en macht op het web. In het snel evoluerende digitale landschap van vandaag speelt decentralisatie een cruciale rol in de transformatie van vertrouwen. Met de opkomst van Web3, een gedecentraliseerd internetecosysteem, wordt de manier waarop we vertrouwen opbouwen en transacties verrichten ingrijpend veranderd. Een sleutelfactor in dit nieuwe tijdperk van vertrouwen is blockchain-technologie. Op deze pagina bieden we een introductie tot alle facetten die Web3 omvat!

De geschiedenis van het web in een notendop

Voordat we het web3 volledig ontrafelen, is een kleine geschiedenis les op zijn plek. Het internet, oftewel het wereld wijde web, bestaat als theorie al sinds 1989 toen Timothy Berners Lee het idee opperde in zijn paper Information management: a proposal. Kort daarna implementeerde hij een eerste HTTP connectie. Dit moment wordt door velen gezien als het ontstaan van het web, oftewel web 1.0. Hierbij wordt informatie en dus content op het web door internetgebruikers alleen gelezen op statische pagina’s. Voorbeelden van web1 pagina’s zijn Startpagina, Altavista en Microsoft.

Als logisch gevolg op web1 is een nieuwe iteratie van het web doorlopen met als eindresultaat (zeer creatief) web2. In het gedachtegoed van web2 zijn internetgebruikers niet alleen lezers van het web, maar ook schrijvers. Een van de grootste voorbeelden van een web2 pagina is Facebook. Het bedrijf is ontstaan tijdens de transitie naar web2 en uitgegroeid tot dé plek waar gebruikers zelf de content maken. Web2 wordt die reden ook als Social Web omschreven.

Na web2 is er maar een logische stap; web3!

Of web3 nu al echt ontstaan is, is nog maar de vraag. Zoals met veel ontwikkelingen in de samenleving zal deze vraag over een paar jaar makkelijker te beantwoorden zijn. Het is echter wel al mogelijk om te beschrijven wat we nu als web3 zien. 

Binnen web3 komt de macht te liggen bij de internetgebruiker. Naast informatie (content) lezen en schrijven, is de internetgebruiker nu ook verantwoordelijk voor het beheer van zijn eigen informatie. Grote techbedrijven blijven natuurlijk nog wel bestaan, maar zullen zich moeten schikken in een meer ondersteunende rol. Het beheer van de data op het web ligt meer bij één of een klein aantal spelers zoals Facebook, Google, Netflix etc. Nu het beheer bij alle internetgebruikers ligt, wordt gesproken over een gedecentraliseerd web. Dit roept al snel de vraag op of en vooral waarom we dit moeten willen? Wie zit er nou te wachten op constant je eigen gegevens en content te beheren, terwijl eerder genoemde techbedrijven hier zo goed in zijn?

Web3 heeft een aantal beloftes die mogelijk in de toekomst ingewilligd worden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Je financiële situatie écht in eigen beheer middels DeFi (decentralised finance)
  • Je eigen identiteit op het web beheren middels SSI (self sovereign identity)
  • Energie en andere nutsvorzieningen in eigen beheer (middels tokenization)
Web3 is de nieuwe generatie van het web waar gebruikers op een decentrale manier met elkaar samenwerken.
Web3 is de nieuwste generatie van het web

Het is nu nog een abstract idee, vandaar deze website. Op AllesOverWeb3.nl ontrafelen we het mysterie web3 aan de hand van de volgende analyses:

Web3 beschreven aan de hand van 6 belangrijke topics

Om het mysterie web3 te ontrafelen is een gedeeld begrip van het concept van levensbelang. Ondanks dat er nog veel onduidelijk is, zijn enkele topics al redelijk concreet geworden gedurende de afgelopen jaren.

Decentralisatie

In de huidige vorm van het web, web2, is de informatievoorziening enorm centraal geregeld. Grote techbedrijven hebben het alleenrecht op het beheren van enorme stromen van data. Daarnaast is het doen van financiële zaken alleen mogelijk met een vertrouwde tussenpartij (trusted third party) zoals banken en notarissen. In het gedachtegoed van web3 worden deze tussenpersonen overbodig en worden processen decentraal aangestuurd. Het maken van financiële transacties verloopt peer-to-peer en dus gedecentraliseerd. Het vertrouwen wat normaal werd gegeven door de tussenpersoon wordt vervangen door vertrouwen in het systeem.

Dit doet denken aan een uitspraak van Elon Musk, waarin hij zei: “Vertrouwen is belangrijk… maar alleen als het verdiend is.” In het Web3-ecosysteem draait alles om het verdienen van vertrouwen. Door middel van blockchain-technologie, smart contracts en gedecentraliseerde netwerken wordt er een systeem gecreëerd dat gebaseerd is op wiskundige consensus en transparantie. Dit stelt gebruikers in staat om vertrouwen te hebben in het systeem zelf, in plaats van te vertrouwen op een centrale autoriteit.

Web3 biedt ons de mogelijkheid om onze digitale ervaringen te transformeren en de controle over onze gegevens terug te krijgen. Het stelt individuen in staat om eigenaarschap te hebben over hun identiteit, financiën en persoonlijke gegevens. Het opent de deur naar nieuwe mogelijkheden en innovaties, waarbij het individu centraal staat.

Terwijl web2 gedomineerd wordt door centrale partijen die het vertrouwen beheren, verschuift web3 naar een gedecentraliseerd systeem waarin vertrouwen wordt verdiend door wiskundige algoritmen en cryptografie. Dit zorgt voor meer veiligheid, privacy en autonomie voor gebruikers.

Met web3 krijgen we de kans om de regels van het spel te veranderen en een nieuwe digitale revolutie te ontketenen. Het is een spannende tijd waarin we het potentieel hebben om de controle over ons digitale leven terug te nemen en een toekomst te creëren waarin we vertrouwen opbouwen op basis van transparantie en consensus.

Blockchain technologie (DLT)

Blockchain, oftewel Distributed Ledger Technology, is de technologie die decentralisatie mogelijk maakt. Een dergelijk netwerk minimaliseert de macht en verantwoordelijkheid van één instutie. In deze opkomende technologie wordt de traditionele tussenpersoon, zoals de grote banken als ING en Rabobank, als overbodig gezien. Kopen en verkopen vindt plaats in een peer-to-peer netwerk. Betalingen verlopen dus direct tussen koper en verkoper.

Blockchain is een gedecentraliseerd en gedistribueerd grootboeksysteem dat transacties en gegevens op een veilige en transparante manier vastlegt. In plaats van één centrale instantie die het grootboek beheert, wordt het blockchain-netwerk beheerd door een netwerk van computers, ook wel knooppunten genoemd, die samenwerken om consensus te bereiken. Elke transactie of wijziging wordt vastgelegd in een ‘block’, dat vervolgens aan een ‘chain’ van eerdere blokken wordt toegevoegd. Hierdoor ontstaat een volledig traceerbare geschiedenis van gebeurtenissen die niet kan worden gewijzigd of verwijderd, waardoor vertrouwen wordt opgebouwd tussen de deelnemers van het netwerk.

Microsoft docs over Decentralized apps and Blockchain as a Service

Binnen Web3 fungeert blockchain als de infrastructuur die vertrouwen en transparantie mogelijk maakt. Het zorgt voor een gedecentraliseerde en veilige omgeving waarin gebruikers direct met elkaar kunnen communiceren en transacties kunnen verrichten zonder tussenkomst van een tussenpersoon. Hierdoor wordt de afhankelijkheid van gecentraliseerde diensten en systemen verminderd, wat leidt tot meer autonomie en controle voor individuele gebruikers.

Blockchain in Web3 maakt ook nieuwe vormen van waardecreatie mogelijk, zoals cryptocurrencies en tokenisatie. Met behulp van blockchain kunnen unieke digitale activa, zoals non-fungible tokens (NFT’s), worden gecreëerd en verhandeld, waardoor eigenaarschap en waardeoverdracht digitaal kunnen plaatsvinden.

Kortom, blockchain is een essentieel onderdeel van Web3, omdat het de decentralisatie, transparantie en veiligheid mogelijk maakt die nodig zijn om vertrouwen te transformeren. Het biedt een gedecentraliseerde infrastructuur waarop verschillende toepassingen en innovaties kunnen worden gebouwd, waardoor het potentieel ontstaat voor een meer inclusief, eerlijk en autonoom internet.

Cryptocurrencies

Cryptocurrencies zijn een logisch product van blockchain-technologie. Wanneer we streven naar gedecentraliseerde middelen, is een alternatief voor traditionele transacties nodig. En daar komen cryptocurrencies in beeld.

Cryptocurrencies worden vaak geassocieerd met geld en transacties. Bitcoin en Ethereum zijn tegenwoordig de meest bekende cryptocurrencies, maar er bestaan nog veel meer. Ze functioneren als digitale valuta en maken het mogelijk om waarde direct en peer-to-peer uit te wisselen, zonder tussenkomst van een centrale autoriteit.

Wat cryptocurrencies onderscheidt van traditioneel geld is dat ze gebaseerd zijn op cryptografie en gedecentraliseerde grootboeken, zoals de blockchain. Deze technologieën waarborgen de veiligheid en integriteit van transacties, terwijl ze tegelijkertijd transparantie bieden.

Cryptocurrencies hebben verschillende toepassingen en functies. Ze kunnen dienen als een alternatieve vorm van geld, een investeringsmiddel of zelfs als een basis voor het uitvoeren van slimme contracten op gedecentraliseerde platforms.

Met cryptocurrencies kunnen gebruikers financiële transacties uitvoeren zonder afhankelijk te zijn van traditionele banken of financiële instellingen. Ze bieden ook de mogelijkheid om grensoverschrijdende transacties sneller en goedkoper uit te voeren.

Hoewel Bitcoin en Ethereum momenteel het meest bekend zijn, zijn er duizenden andere cryptocurrencies beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken, doelstellingen en toepassingen. Deze diversiteit maakt het mogelijk om te kiezen voor cryptocurrencies die het beste aansluiten bij specifieke behoeften en doelen.

Kortom, cryptocurrencies zijn digitale valuta’s die zijn gebaseerd op blockchain-technologie. Ze bieden een alternatief voor traditionele transacties en stellen gebruikers in staat om waarde direct en veilig uit te wisselen. Met duizenden verschillende cryptocurrencies om uit te kiezen, is er een breed scala aan mogelijkheden en toepassingen in deze opkomende en evoluerende markt.

Decentralized Finance (DeFi)

In de trafitionele financiele markt bestaat verschillende financiele instrumenten. Zo kan iemand met vermogen er voor kiezen om dit op een spaarrekening te zetten of het in de aandelenmarkt te stoppen met de verwachting een rendement op te halen. Dergelijke instrumenten zijn bijna altijd centraal geregeld, wat betekent dat er één grote speler de touwtjes in handen heeft. Zoals inmiddels duidelijk is, web3 en blockchain technologie gaat juist uit van het feit dat deze verantwoordelijkheid gedeeld moet worden.

DeFi staat voor Decentralized Finance; gedencentraliseerde transacties dus. Binnen deze financiele technologie worden processen die we kennen van de traditionele financiele markt omgezet naar een gedentraliseerde manier van werken met behulp van onder andere crytpocurrencies. Een goed en begrijpelijk voorbeeld hiervan is het beschikbaar stellen van crypto’s voor een loan. Op die manier verstrek je je geld aan andere (anonieme) gebruikers van het netwerk en wordt het rentepercentage onderling afgesproken. Naast het loans bestaan er ook andere concepten om je geld te renderen zoals staking en mining pools.

Digitale identiteit

Hoe tof zou het zijn als je altijd precies weet waar jouw persoonlijke gegevens bekend zijn? En nog beter, als je de toegang tot deze gegevens kunt intrekken? Dit is waar self sovereign identity (SSI), oftewel digitale identiteit, om de hoek komt kijken.

In het Web3-tijdperk streven we naar meer controle en autonomie over onze persoonlijke gegevens. SSI biedt een decentrale oplossing waarbij individuen de volledige controle hebben over hun eigen identiteitsgegevens, zonder afhankelijk te zijn van centrale instanties.

In Nederland hebben we een vergelijkbare oplossing genaamd DigID. DigID is een centrale identificatiemethode van de overheid, waarbij zij verantwoordelijk zijn voor het beheer en de controle van identiteitsgegevens.

In tegenstelling tot DigID is SSI gedecentraliseerd. Met SSI beheren individuen zelf hun identiteitsgegevens en bepalen ze wie toegang heeft tot welke informatie. Dit biedt meer controle, privacy en veiligheid. Het bevordert ook de inclusiviteit, omdat mensen zonder officiële identiteitsdocumenten toch hun identiteit kunnen bewijzen en toegang kunnen krijgen tot diensten en kansen.

In het Web3-tijdperk worden verschillende SSI-projecten ontwikkeld die individuen de controle geven over hun digitale identiteit. Deze projecten maken gebruik van gedecentraliseerde technologieën, zoals blockchain, om verificatie en opslag van identiteitsgegevens te faciliteren.

SSI en DigID zijn verschillende benaderingen van digitale identiteit. Terwijl DigID centraal is en door de overheid wordt beheerd, is SSI decentraal met individuele controle. Het streven naar self sovereign identity in het Web3-ecosysteem is een veelbelovende ontwikkeling die de manier waarop we onze digitale identiteit beheren kan transformeren. Door controle over onze persoonlijke gegevens in eigen hand te nemen, kunnen we een veiligere, inclusievere en autonome digitale ervaring creëren.

Token economie en NFTs

Online plaatjes die voor veel te veel geld worden gekocht en verkocht. Het idee achter NFTs gaat echter vele malen verder dan een paar plaatjes. Het belangrijkste probleem wat NFTs oplossen is het eigenaarschap van online assets. De transactie van een NFT wordt middels blockchain technlogie vastgelegd op de blockchain wat er voor zorgt dat de transactie voor iedereen zichtbaar is. Daarnaast is de transactie onomkeerbaar. Op die manier kan de eigenaar van een bepaalde NFT altijd worden vastgesteld zolang er vertrouwen is in het systeem. De eigenaar van de NFT bepaalt daarnaast zelf wanneer een transactie wordt gestart. Hierbij is geen vertrouwde tussenpersoon bij nodig.

Naast NFTs bestaat een scala aan andere tokens. Eigenlijk is de non-fungible token maar het topje van de ijsberg binnen de token economie, maar wel de meest populaire.

Waar te beginnen met web3?

Web3 is overladen met vele mysteries. De meeste hiervan zijn het best te ontrafelen door tot de diepste krochten van deze nieuwe generatie van het web door te dringen. Een van de beste startpunten hiervan is het boek ‘Token economy’ door Sherming Voshmgir. Bij AllesOverWeb3 hebben we een uitgebreide review van de bijbel van web3 en blockchain!

Om daadwerkelijk deel te nemen aan de revolutie van web3 is een zogeheten wallet onmisbaar. In een wallet sla je alle tokens op, zoals cryptocurrencies, NFTs en utility tokens. MetaMask is een aanbieder van dergelijke wallets op het Ethereum netwerk welke super makkelijk als Chrome of Firefox extensie aan te maken zijn!