Wat is de Functie van Decentralisatie in Web3?

Wie web3 zegt, zegt decentralisatie. Decentralisatie is het belangrijkste onderscheid dat gemaakt kan worden tussen web2 en web3. In plaats van een of enkele autoriteiten die de lijnen uitzetten, is er sprake van een verdeeld netwerk waarin gebruikers allemaal bijdragen aan het succes van het netwerk. In de ultieme situatie is het werelwijde netwerk van gebruikers zo groot dat het nooit mogelijk is dat geen enkele persoon of entiteit de toegang kan controleren.

Een gedecentraliseerd web3-model streeft naar een digitale ervaring die veerkrachtiger en inclusiever is, en waarbij peer-to-peer verbinding voorop staat. Deze peer-to-peer verbinding is beter bekend als blockchain. Blockchain speelt dan ook een crucuale rol in het mogelijk van van decentrale netwerken binnen web3!

De betekenis van decentralisatie

In de huidige vorm van het web, web2, is het netwerk enorm centraal opgezet. Grote techbedrijven hebben een monopolie. Kortgezegd bepalen zij wat er wel en niet gebeurt op het internet. Zelfs web3-fanaat Elon Musk is niet opgewassen tegen de mogelijkheden die een centraal geregeld web bieden.

In de wereld zoals we die nu kennen is het doen van financiele zaken alleen mogelijk met een vertrouwde tussenpartij (trusted third party) zoals banken en notarissen. In het gedachtegoed van web3 worden deze tussenpersonen overbodig en worden processen decentraal aangestuurd. Het maken van financiële transacties verloopt peer-to-peer en dus gedecentraliseerd. Het vertrouwen wat normaal werd gegeven door de (dure) tussenpersoon wordt vervangen door vertrouwen in het systeem.

Echte dentralisatie bij een groot (wereldwijd) netwerk

Echte decentralisatie voor Web3 zou inhouden dat kritieke onderdelen van de infrastructuur, waaronder opslag, worden gebouwd in een veerkrachtig wereldwijd netwerk waar geen enkele persoon of entiteit de toegang kan uitschakelen of anderszins controleren. Dit is een kernbeginsel van de blockchain-infrastructuur en het decentrale beginsel van Web3.

Waarom is decentralisatie zo belangrijk voor web3?

Web3 is voor een deel te beschrijven als technologie. Het andere deel is een aanpak om een internet op te bouwen dat individuen en gemeenschappen meer macht geeft dan de belangen van gecentraliseerde partijen; een gedachtegoed. Het is grotendeels verankerd in technologieën als blockchain en IPFS (InterPlanetary File System). Het berust op het concept van gedecentraliseerde infrastructuur, ontwerp, opslag en toegang. Dit gedecentraliseerde model streeft naar een digitale ervaring die veerkrachtiger, meer inclusief en minder vatbaar voor censuur is, en geeft voorrang aan peer-to-peer verbinding boven facilitering door tussenpersonen.

In Web3 zijn waardecreatie, opslag en uitwisseling niet het exclusieve domein van merken of platformaanbieders. Gebruikers creëren en bezitten digitale activa en creëren en ruilen waarde in een gedecentraliseerd opslagmodel. Onze identiteiten worden niet uitsluitend gevalideerd door het platform waarop we actief zijn, maar door instrumenten zoals digitale portemonnees waarmee we onszelf kunnen valideren.

Geïnspireerd door de open-source gemeenschap, omarmen Web3-ontwikkelaars open standaarden en publieke technologieën zoals blockchain en gedistribueerde opslagoplossingen om cryptocurrencies, niet-fungibele tokens (NFT’s) en gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO’s) te ontwikkelen om veerkrachtige peer-to-peer gedecentraliseerde netwerken en toepassingen te bouwen.

Voor alle voordelen die de vorige iteraties van het internet ons hebben gegeven, is Web3 in veel opzichten een reactie op de gecentraliseerde dominantie van een handvol technologiereuzen. Gebruikers hebben geen keuze en controle over de manier waarop zij persoonlijke gegevens ruilen voor diensten, en nieuwkomers vinden het moeilijk om door te breken in markten waar dominante spelers zoveel controle hebben over de toegang en de ervaring van gebruikers. Maar is de huidige staat van centralisatie zelf slecht? Is centralisatie niet enorm veilig en nuttig? Feit is dat centralisatie handig is – totdat het dat niet meer is.

Wat is DeFi?

DeFi staat voor Decentralized Finance en is een beweging die zich richt op het creëren van financiële diensten op basis van blockchain-technologie. DeFi biedt een alternatief voor traditionele financiële diensten door het gebruik te maken van decentrale netwerken in plaats van centrale autoriteiten. Dit betekent dat DeFi-diensten niet gecontroleerd worden door banken, creditcardmaatschappijen of andere financiële instellingen, maar door het hele netwerk van gebruikers.

DeFi-diensten zijn onder andere cryptocurrency-uitwisselingen, peer-to-peer lenen en lenen op afbetaling, en stablecoins. DeFi streeft ernaar om financiële diensten toegankelijker, transparanter en inclusiever te maken door het gebruik van smart contracts en andere blockchain-gebaseerde technologieën.

Een van de voordelen van DeFi is dat het kan helpen om de kosten van financiële diensten te verlagen, omdat het gebruik maakt van decentrale netwerken in plaats van dure tussenpersonen. Het kan ook helpen om financiële inclusie te bevorderen, omdat het mensen toegang geeft tot financiële diensten die ze anders misschien niet zouden hebben.

Zoals met iedere technologie zijn er bepaalde risico’s verbonden aan het gebruik van DeFi, zoals het risico op hacken en het feit dat de technologie zelf nog steeds in ontwikkeling is. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn en goed onderzocht te doen voordat je DeFi-diensten gebruikt. Voor de investeerders onder ons betekent dit dus ‘investeer alleen geld dat je kunt missen’.

Lenen en uitlenen van crypto (lending)

Decentrale leenplatforms verstrekken leningen aan bedrijven, of het publiek waarbij geen tussenpersonen aanwezig zijn. Aan de andere kant stellen DeFi leenprotocollen iedereen in staat om rente te verdienen op geleverde stabiele munten en cryptocurrencies.

Yield farming

Yield farming is een methode om beloningen of rente te verdienen door je cryptocurrency te storten in een pool met andere gebruikers. De gepoolde fondsen worden gebruikt om slimme contracten uit te voeren, zoals cryptocurrency lending die in ruil daarvoor rente genereert.

Staking

Het staken van cryptocurrencies is een proces waarbij uw crypto-activa worden ingezet om een blockchainnetwerk te ondersteunen en transacties te bevestigen.

Het is beschikbaar bij cryptocurrencies die het proof-of-stake model gebruiken om betalingen te verwerken. Dit is een energie-efficiënter alternatief voor het oorspronkelijke proof-of-work-model. Voor proof-of-work zijn mining-apparaten nodig die rekenkracht gebruiken om wiskundige vergelijkingen op te lossen.

Staking kan een geweldige manier zijn om je crypto te gebruiken om passief inkomen te genereren, vooral omdat sommige cryptocurrencies hoge rentes bieden voor staking. De afgelopen jaren is wel gebleken dat té hoge rentepercentages eigenlijk nooit houdbaar zijn. In dat geval wegen bepaalde risico’s zwaarder dan het rendement. Zo is het mogelijk dat de waarde van de crypto zelf enorm daalt of zelfs geheel verloren gaat.

Kortom, is het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk niet waar.

Is iedere crypto dan DeFi?

Ja en nee.

Niet alle cryptocurrencies zijn gericht op het creëren of gebruiken van financiële diensten. DeFi, of Decentralized Finance, is een beweging die zich richt op het creëren van financiële diensten op basis van blockchain-technologie, zoals cryptocurrency-uitwisselingen, peer-to-peer lenen en stablecoins.

Er zijn echter ook veel cryptocurrencies die niet specifiek gericht zijn op DeFi, maar meer op andere doelen. Bijvoorbeeld, sommige cryptocurrencies zijn bedoeld als een middel om waarde op te slaan of te verzenden, terwijl andere zijn ontworpen om te worden gebruikt als een platform voor het bouwen van decentralisatie-toepassingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle cryptocurrencies DeFi-georiënteerd zijn, en dat het gebruik van een bepaalde cryptocurrency niet noodzakelijk betekent dat het gericht is op het bieden van financiële diensten. Het is altijd aan te raden om je te verdiepen in de specifieke doelstellingen en gebruiksvoorwaarden van een cryptocurrency voordat je besluit om die te gebruiken.

DeFi crypto op een rij

Dus niet iedere crypto is een DeFi crypto. Welke dan wel?

  • Ethereum (ETH). Veruit de bekendste DeFi crypto. Veel van de andere ‘chains’ zijn gebaseerd op de codebase van Ethereum.
  • Polygon (Matic)
  • Fantom (FTM)

Nodes in de blockchain

In een blockchain-netwerk is een node een computer of ander apparaat dat deel uitmaakt van het netwerk en helpt om transacties te verwerken en te valideren. Nodes helpen ook om het netwerk te onderhouden en ervoor te zorgen dat het veilig en betrouwbaar blijft.

Er zijn verschillende soorten nodes in een blockchain-netwerk, waaronder:

  • Full nodes: Full nodes downloaden een kopie van de volledige blockchain en verifiëren elke transactie voordat die wordt opgenomen in een blok. Ze helpen ook om het netwerk te onderhouden door nieuwe blokken toe te voegen en de integriteit van de blockchain te behouden.
  • Light nodes: Light nodes downloaden geen volledige kopie van de blockchain, maar vertrouwen op andere nodes om hen te voorzien van informatie over transacties en blokken. Ze zijn minder betrouwbaar dan full nodes, maar vereisen minder ruimte en middelen.
  • Mining nodes: Mining nodes zijn nodes die deel uitmaken van het proces van het minen van nieuwe blokken. Ze gebruiken hun rekenkracht om transacties te verwerken en te valideren, en ontvangen daarvoor beloningen in de vorm van cryptocurrency.
  • Super nodes: Super nodes zijn nodes met een hogere capaciteit en kracht dan andere nodes, en spelen een belangrijke rol in het onderhouden en beveiligen van het netwerk. Ze zijn vaak verantwoordelijk voor het verwerken van grotere hoeveelheden transacties en hebben een grotere impact op het netwerk.

In het algemeen helpen nodes om de blockchain te onderhouden en te valideren, en zijn ze een belangrijk onderdeel van het blockchain-ecosysteem.

Consensus protocollen en blockchain

In een decentrale omgeving is er dus geen centrale plek of persoon die bepaalt dat een bepaalde transactie ‘klopt’. Om de veiligheid van decentralisatie te waarborgen wordt binnen web3 teruggevallen op blockchain-technologie. Om transacties te beoordelen worden verschillende consensus protocollen gebruikt. Iedere vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. De afweging voor het gebruik van de een of het andere protocol wordt vaak gemaakt langs de volgende drie uiteenliggende pijlers, ook wel het blockchain trilemma genoemd:

  • Veiligheid
  • Schaalbaarheid
  • Mate van decentralisatie
Blockchain trilemma - Kiezen tussen decentralisatie, schaalbaarheid en veiligheid.
Het blockchain trilemma: kies er twee van de drie

Proof of Work

Proof of Work (PoW) is een consensusmechanisme dat wordt gebruikt in sommige blockchain-netwerken om transacties te verifiëren en nieuwe blokken toe te voegen aan de blockchain. Bij PoW moeten nodes berekeningen uitvoeren om een oplossing te vinden voor een specifiek probleem, het zogenaamde “mining”. De node die het eerst de oplossing vindt, mag het nieuwe blok toevoegen aan de blockchain en ontvangt hiervoor een beloning. PoW is ontworpen om het maken van nieuwe blokken duur en tijdrovend te maken, wat helpt om het netwerk veilig te houden.

Proof of Stake

Proof of Work (PoW) is een consensusmechanisme dat wordt gebruikt in sommige blockchain-netwerken om transacties te verifiëren en nieuwe blokken toe te voegen aan de blockchain. Bij PoW moeten nodes berekeningen uitvoeren om een oplossing te vinden voor een specifiek probleem, het zogenaamde “mining”. De node die het eerst de oplossing vindt, mag het nieuwe blok toevoegen aan de blockchain en ontvangt hiervoor een beloning. PoW is ontworpen om het maken van nieuwe blokken duur en tijdrovend te maken, wat helpt om het netwerk veilig te houden.

Conclusie

Decentralisatie is een van de belangrijkste pijlers binnen web3. Het idee achter decentralisatie is vrij gemakelijk; delen van verantwoordelijkheden zodat er nooit één of enkele partijen te veel macht kunnen krijgen en het systeem kunnen behersen. Blockchain is een technologie die enorm veel bijdraagt aan het bereiken van decentralisatie.

DeFi staat voor Decentralised Finance. DeFi omvat alle acties die traditionele financiele zaken (lenen, uitlenen, investeren etc.) op een decentrale manier oppakken. Cryptocurrencies zoals Ethereum zijn hierbij van groot belang omdat deze worden gebruikt als middel om de transacties uit te voeren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *