Web3 en blockchain zijn onafscheidelijk van elkaar, als een getrouwd stel. De vraag is echter, op welke manier zijn deze twee concepten met elkaar verbonden? En wat betekent het eigenlijk als iets op de blockchain wordt vastgelegd?
Wat is blockchain eigenlijk?
Voordat we de relatie tussen web3 en blockchain kunnen bespreken, is allereerst belangrijk om het concept blockchain nader toe te lichten. Wat betekent het als data wordt vastgelged op de blockchain? Is de hype van de afgelopen jaren terecht?
Een blockchain is simpelweg een groot en gautomatiseerd grootboek. Hierin worden transacties tussen verschillende partijen vastgelegd. Het verschil tussen blockchain en traditionele oplossingen, is het feit dat blockchain een openbare oplossing is. Alle deelnemers van het ecocysteem van een blockchain hebben toegang tot dezelfde gegevens en transacties.
Zonder in te gaan op de technische details van blockchain legt onderstaande afbeelding het concept goed uit. Op het moment dat concensus wordt bereikt over een transactie, wordt het grootboek met alle transacties bij alle deelnemers (nodes) geüpdatet. Op die manier is iedereen in het beheer van dezelfde informatie en zijn misverstanden zoals het dubbel uitgeven van bepaalde kredieten onmogelijk.
Blockchain technologie wordt vaak als synoniem gebruikt van cryptocurrencies. Dit is echter onterecht. Een cryptocurrency bestaat op een netwerk en wordt vastgelegd op de blockchain. Zo is de crypto Ethereum onderdeel van het netwerk van Ethereum, maar niet het enige wat hierop plaatsvindt. Veel NFTs worden ontwikkeld en verhandeld op het Ethereum netwerk met dezelfde technologie als de crypto. Blockchain nog steeds een vaag begrip? Vrees niet, deze video legt blockchain haarfijn uit aan zelfs onze kleinste vrienden!
Maar hoe zit het nou met web3 en blockchain?
Web3 is de moeder van blockchain
Blockchain is een technologie, maar web3 is een gedachtegoed. Ze vallen dus niet in dezelfde categorie, maar vullen elkaar wel goed aan.
web3 en blockchain zijn sterk met elkaar verbonden. Kortgezegd is blockchain de technologie die naadloos aansluit op het gedachtegoed van web3. Waar web3 vooral een ideologie is over hoe we met onze data op het web moeten omgaan, maakt blockchain technologie dit ook daadwerkelijk mogelijk!
[…] je gevoelige persoonlijke gegevens in de verkeerde handen terecht kunnen komen. Gelukkig biedt de blockchain-technologie een oplossing: Self-Sovereign Identity […]
[…] kwetsbaar voor datalekken. Ten tweede zijn DApps volledig transparant, omdat alle acties op de blockchain worden opgeslagen en openbaar toegankelijk zijn. Ten slotte zijn DApps doorgaans gedecentraliseerd […]