Het bedrijf openAI doet er alles aan om Artificial Intelligence (AI), ook wel kunstmatige intelligentie, benaderbaar te maken voor ontwikkleraars en consumenten. Dit met als doel AI op een veilige manier te implementeren in de samenleving. Vaak wordt AI als angstaanjagend ervaren omdat het ‘de wereld zal overnemen’. OpenAI en de schrijvers van Allesoverweb3 zijn het hier zeker niet mee eens!
OpenAI als organisatie
OpenAI is een AI-onderzoeks- en implementatiebedrijf. De missie is ervoor te zorgen dat kunstmatige intelligentie de hele mensheid ten goede komt. In plaats van alleen de letters AI houdt het bedrijf de term AGI aan; Artificial General Intelligence. Hiermee wordt het doel voor algemeen gebruik van AI benadrukt. Dit uit zich in zeer autonome systemen beter presteren dan mensen. Daarnaast zit er een financieel tintje aan de visie, gezien de autonome systemen economisch gezien meest waardevolle werk leveren. Hiermee impliceren ze dat de systemen de hele mensheid ten goede komen.
Het bedrijf streeft er naar deze missie via twee verschillende wegen te bereiken. Ten eerste door zelf bepaalde use cases te vervullen met de systemen die ontwikkeld worden en daarnaast door deze beschikbaar te stellen aan de rest van de wereld. Op die manier bouwen anderen verder om andere use cases te vervullen met behulp van de technologie van OpenAI.
Wat is AI?
Voordat we dieper induiken op OpenAI en alle tools die zij bieden, is het goed om een beeld te vormen bij wat AI precies is. In dit artikel houden we de volgende definitie aan: “het vermogen van een systeem om externe gegevens correct te interpreteren, om van dergelijke gegevens te leren en gegevens, en om deze lessen te gebruiken om specifieke doelen en taken te bereiken door flexibele aanpassing” (Haenlein en Kaplan, 2019). De dikgedrukte termen zijn van groot belang en onderscheiden AI van andere vormen van representatie technologieën. Een AI model leest en leert op basis van de informatie die gevoed wordt aan het model en kan het vervolgen op verschillende manieren toepassen.
Tools van OpenAI
OpenAI biedt verschillende tools om AI zo gemakkelijk mogelijk te maken. Doel hiervan is dus om iedereen kennis te laten maken met kunstmatige intelligentie. Dit doel wordt al snel duidelijk wanneer openAI een zeer toegankelijk AI chatbot lanceert waar de gebruiksvriendelijke user interface voor iedereen goed te begrijpen is.
Ondanks dat deze tool de massa aanspreekt, is deze chatbot echt niet de eerste innovatieve tool die openAI lanceert. Eerdere tools zijn ook enorm populair, maar dan onder een andere doelgroep. De echte tech liefhebbers zijn in de afgelopen jaren al verblijdt met tools als DALL·E en GPT-3. Deze tools zijn bedoeld om middels bijvoorbeeld API te integreren met eigen software. Op die manier wordt AI ingezet om bepaalde use cases kracht bij te zetten, zonder dat de eindgebruiker het door heeft!
Wat is DALL·E 2?
DALL·E 2 is een nieuw AI model dat realistische beelden en kunst kan creëren uit een beschrijving in natuurlijke taal. Op basis van een tekstuele invoer maakt het model dus een geheel nieuwe afbeelding. De tekst kan eigenlijk niet gek genoeg ingegeven worden en DALL·E maakt er iets van.
Belangrijk om hierbij aan te stippen is het feit dat DALL·E gebruik maakt van natuurlijke taal. Hiermee wordt taal bedoeld die we in het dagelijks leven gebruiken. Het is dus niet nodig om specifiek taal of prompts te gebruiken die door een computer gelezen kunnen worden. De Nederlandse tekst ‘maak een marsmannetje op het paard van Sinterklaas die door de ruimte reist’ kan dus gewoon worden ingelezen!
Wat is ChatGPT? en GPT 3 dan?
ChatGPT is een chatbot die middels AI antwoorden produceert op basis van natuurlijke taal. Natuurlijke taal is de taal die we allemaal in het dagelijks leven gebruiken. De bot is in november 2022 gelanceerd en zorgt voor enige ophef omdat het zo disruptief is. De antwoorden die ChatGPT geeft, zijn in veel gevallen van hoge kwaliteit. Velen verwachten zelfs dat ChatGPT kan concurreren met de zoekmachine van Google.
GPT staat voor “Generative Pre-trained Transformer”, oftewel een generatief en voorgetraind model. Generatief betekent dat een combinatie gemaakt wordt van vooringestelde zaken en toeval om tot een resultaat te komen. Het meest simpele voorbeeld hiervan is een rad van fortuin. Bepaalde instellingen zijn van tevoren vastgesteld (de vlakken) maar door het toeval is het resultaat anders. Bij chatGPT zijn er echter iets meer vlakken dan passen op een rad van fortuin én worden verschillende vlakken (bronnen) gecombineerd om tot nieuwe data te komen.
GPT-3 is eigenlijk de voorloper en de motor van ChatGPT. GPT-3 is echter alleen via de API van openAI beschikbaar om bepaalde aanvragen naar toe te sturen. ChatGPT is dus niet nieuw qua technologie maar vooral qua front-end en UX. GPT-3 wordt constant gevoed met verschillende bronnen van informatie. Zodra nieuwe informatie wordt toegevoegd aan het web, is het goed mogelijk dat GPT-3 hiervan leert.
Dataset | # Tokens | Gewicht Training Mix |
---|---|---|
Common Crawl | 410 biljoen | 60% |
WebText2 | 19 biljoen | 22% |
Books1 | 12 biljoen | 8% |
Books2 | 55 biljoen | 8% |
Wikipedia | 3 biljoen | 3% |
De OpenAI API kan worden toegepast op vrijwel elke taak waarbij natuurlijke taal of code moet worden begrepen of gegenereerd. Wij bieden een spectrum van modellen met verschillende niveaus van kracht geschikt voor verschillende taken, evenals de mogelijkheid om uw eigen aangepaste modellen te verfijnen. Deze modellen kunnen worden gebruikt voor alles van het genereren van inhoud tot semantisch zoeken en classificeren.
ChatGPT in Nederland
Eind 2022 komt de tool ChatGPT groots in het nieuws. Met deze enorm toegankelijk AI bot is het voor iedereen mogelijk om teksten door AI te laten schrijven. Dit levert al snel grappige teksten op over van alles en nog wat. In veel gevallen klopt de tekst tot op zekere hoogte ook nog eens. Het feit dat de tekst van hoge kwaliteit is maakt het zo een grote hype. Bedrijven en consumenten bedenken al snel honderden ideeën waar deze nieuwe AI tool voor ingezet kan worden. Kan het bijvoorbeeld volledige customer support afdelingen overnemen? We hebben een groot personeelstekort in Nederland, kan chatGPT een oplossing bieden?
Toch is de tool ChatGPT niet altijd even betrouwbaar. Zo worden de termen web3 en web3.0 met elkaar verwisseld. Web3.0 slaat doorgaans op het semantische web zoals dit door internetbedenker Tim Berners-Lee is beschreven. In dit gedachtegoed staat de machine en de manier waarop deze met elkaar samenwerken centraal. Web3 daarentegen is het gedecentraliseerde web waar de plek en status van de gebruiker centraal staat.
Het is mogelijk om de AI technologie van openAI zelf te trainen. Op die manier stuur je de AI een bepaalde richting op met je eigen informatie in combinatie met alle data die al ‘voorgetraind is’. Dit maakt de technologie inzetbaar voor bijvoorbeeld bedrijven om specifieke use cases te vervullen. Het fine-tunen van het model is echter niet gratis. Des te meer data wordt gevoed aan het model, des te duurder het wordt. Ook kost het vervolgens een fractie van een cent om vragen te stellen aan het getrainde model. Dit is overigens ook zo bij de voorgetrainde versie van het model.
In hoeverre draagt openAI bij aan het gedachtegoed van web3?
OpenAI streeft er naar om AI beschikbaar te maken voor iedereen die hier mee wilt werken. In essentie draagt dit dus bij aan een open vorm van het internet waarin iedereen gelijk behandeld wordt. Echter, de kennis achter de technologie ligt op een centrale plek; openAI. Het bedrijf achter de technologie verwacht in 2024 een omzet te draaien van meer dan 1 miljard dollar. Dat lijkt toch erg op een gecentraliseerd verdienmodel wat precies niet in het gedachtegoed van web3 past.
De toekomst van de modellen van OpenAI
In het academische atikel ‘A Brief History of Artificial Intelligence’ wijden Haenlein en Kaplan (2019) enkele pagina’s aan de toekomst van AI. Zij richten zich vooral op de wetgeving rondom het gebruik van AI en andere vormen van algoritmes door bedrijven. Hoewel een AI model op zichzelf onbevooroordeeld handelt, is de informatie waarmee het model gevoed wordt dat niet altijd. Dit zorgt er voor dat fouten in de input van een AI model vergroot kunnen worden. De wet- en regelgeving rondom AI moet dus niet per se de modellen zelf aan banden leggen, maar algemeen aanvaarde requirement met betrekking tot het trainen en het testen van AI modellen op te stellen. Daarnaast stellen zij voor dat informatie die door een AI model gemaakt is altijd met een disclaimer moet komen om de consument te beschermen.
OpenAI biedt met de komst van chatGPT en DALL·E AI oplossingen die door iedereen te gebruiken zijn. De resultaten van deze modellen zijn in veel gevallen niet te onderscheiden van informatie die door mensen gemaakt is. Bij afwezigheid van bovengenoemde wet- en regelgeving kan dit de komende jaren zorgen voor een wildgroei aan informatie bedacht door AI.
Vaak volgt doeltreffende wet- en regelgeving pas nadat een industrie of de samenleving heeft laten zien wat wel en niet werkt. Hetzelfde principe is zichtbaar in de ontwikkelingen van blockchain. Wet- en regelgeving blijft daar uit waardoor het door velen het wilde westen wordt genoemd. Het is natuurlijk niet zo dat beleidsmakers niet weten van het bestaan van blockchain-technologie. Echter, ze kiezen er voor om de innovatie liever niet te vroeg aan banden te leggen wat de ontwikkeling zou remmen!
[…] Zowel de chatbot als de technologie er achter is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf OpenAI. Hoewel het AI beschikbaar maakt voor iedereen, is het nog maar de vraag in hoeverre ChatGPT onder Web3 te scharen valt. […]
[…] om innovatief te zijn, komt dit nog niet altijd terug in de cijfers. Een Google zoekopdracht (of ChatGPT query) naar ‘web3 in Nederland’ geeft niet veel resultaten. De resultaten die worden getoont […]