Alle voordelen van web3, maar ook de nadelen van web3

Web3 wordt steeds populairder. Een gevolg hiervan is dat iedereen een mening vormt over deze nieuwe denkwijze. Naast veel voordelen zijn er ook nadelen welke verhinderen dat web3 écht de toekomst van het internet kunnen worden. In dit artikel bespreken we zowel de voordelen van web3 als de nadelen er van!

Voordelen van web3

Toegankelijk voor iedereen

Om het internet een eerlijke plek te maken voor iedere gebruiker, is toegankelijkheid van groot belang. In theorie is openbare data binnen web3 ook echt openbaar. Transactiegegevens worden vastgelegd op Blockchain technologie welke vervolgens voor iedereen beschikbaar is.

Om mee te doen aan web3 en om gebruik te maken van de voordelen van web3 is niet veel meer nodig dat een wallet. In deze wallet kunnen tokens, waaronder cryptocurrency, bewaard worden. Met deze tokens kunnen transacties worden uitgevoerd. Het gaat hier niet alleen om transacties tussen koper-verkoper, maar ook andere soorten transacties zoals staken (sparen) of een abonnement gebruiken (utility token).

Een bekend voorbeeld van een wallet is de MetaMask wallet.

Eigenaarschap van je eigen data

Centraal binnen web3 staat het idee dat iedere internetgebruiker beschikking krijgt over de eigen data. Het gedachtegoed zorgt er voor dat alle internetgebruikers, maar ook alle systemen, op een gelijke manier behandeld worden.

makers van content hebben hier vaak mee te maken. Filmmakers op Youtubers of schrijvers op Medium maken aan de lopende band content. Zodra een video of artikel wordt gepubliceerd, wordt de data overgedragen aan het platform. Daarbovenop worden ook nog eens de inkomsten voor een deel afgedragen aan de grote bedrijven. Binnen web3 blijft het beheer en alle bijkomstigheden bij de maker!

Een antwoord op Big Tech

Binnen web2 wordt (bijna) alle data centraal beheerd. Grote techbedrijven verzamelen enorme hoeveelheden data in hun datacenters. Vervolgens wordt deze data gebruikt om de ervaringen van internetgebruikers te verbeteren. Maar hoe veel beter worden we nou van al die aanbevelingen en andere meldingen? Waarom willen we weten wat andere kopers van een product óók nog hebben gekocht?

Het lijkt er vaak op dat het verzamelen van de grote hoeveelheden data niet meer uit het belang van de eindgebruiker gebeurd. Het lijkt er soms zelfs meer op dat dit gebeurt vanuit het commerciële perspectief van de grote techbedrijven.

Web3 kan een antwoord zijn op de wildgroei aan dataverzameling. Dit gebeurt door het verplaatsen van de macht van de Big Tech bedrijven naar de eindgebruikers. Manipulatie in bijvoorbeeld prijs of nieuws (denk aan fake news) is dan verleden tijd. Het internet wordt op die manier een ‘eerlijke’ plek waar de macht niet meer ligt bij een aantal grote techbedrijven die op basis van veel geld deze macht kunnen behouden.

Web3 wordt daarom vaak beschouwd als tegenstroming op alles wat lijkt op een monopolie binnen een bepaalde sector.

Big tech heeft de macht binnen web2. Voordelen van web3 bieden hierop een antwoord.
Big Tech hebben de macht binnen web2. Foto door Tracy Le Blanc

Nadelen van web3

Gemak om gebruik te maken van web3

Web3 staat momenteel nog in de kinderschoenen. Pas sinds enkele jaren wordt deze term op het internet besproken. Binnen (kleine) groepen van enthousiastelingen leeft het gedachtegoed wat meer. Echt mainstream is web3 nog niet te noemen.

Een gevolg hiervan is dat het nog niet erg makkelijk is om gebruik te maken van web3 oplossingen. Om dit te doen moet je doorgaans wel wat af weten van de achterliggende techniek. Het aanmaken van de eerder genoemde MetaMask wallet is inmiddels vrij gemakkelijk. Het wordt echter lastiger wanneer je deze wallet wilt gebruiken op een dApp (decentrale applicatie).

Dit is dus een paradoxale ontwikkeling binnen web3. Aan de ene kant willen het eigenaarschap zo veel mogelijk leggen bij de eindgebruikers maar aan de andere kant is het maar de vraag in hoeverre de eindgebruikers hiertoe in staat zijn. Centrale oplossingen van de grote techbedrijven zijn eigenlijk best goed is het klantvriendelijk maken van hun applicaties.

Er bestaat een algemene verwachting dat web3 applicaties in de toekomst steeds gebruiksvriendelijker worden. De allereerste webpagina, ontwikkeld door Tim Berners-Lee, is ook niet bepaald gebruiksvriendelijk!

Eerste webpagina ooit

Niet of nauwelijks gereguleerd

De voordeel dat web3 decentraal is ingericht heeft ook keerzijdes. De decentrale aard van web3 zorgt er voor dat regulering door overheden momenteel nog minimaal is. Dit is vaker het geval bij nieuwe technologieën waarbij overheden nog niet goed weten wat ze er mee aan moeten. Dit zorgt bij veel gebruikers en investeerders van web3 projecten voor zorgen. Dit effect is goed terug te zien bij verschillende cryptocurrencies. Zodra er sprake is van een mogelijke regulering, ontstaat er enige paniek op de crypto beurzen en dalen de prijzen van bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum.

Het is goed mogelijk dat overheden met opzet lang wachten met het reguleren van nieuwe technologieën. Dit zorgt er namelijk voor dat gebruikers en ontwikkelaars eerst de grenzen van de technologie kunnen opzoeken. Op die manier wordt al goed ontdekt wat wel en niet werkt. Vervolgens is het aan overheden om hier op juridisch gebied invulling aan te geven. Te snel reguleren zou dus de innovatie van web3 kunnen remmen.

Twijfels over transparantie en decentralisatie

Centraal binnen web3 staat de term decentralisatie. Alles wat binnen web3 gebeurt heeft een sterke connectie met deze term. In theorie betekent dit dat er nooit één of enkele partijen kunnen zijn die de toekomst van een gehele sector bepalen.

In de praktijk lijkt dit nog niet helemaal terug te komen. Handel in cryptocurrencies vindt voor het overgrote deel plaats via een handjevol aanbieders zoals Binance en Coinbase.

Ontwikkelingen zoals de Metaverse vallen ook binnen web3. Maar hoe decentraal is een dergelijke ontwikkeling te noemen wanneer dit door het grote technologiebedrijf Meta (voorheen Facebook) is opgezet?

Conclusie

We zijn er nog niet. Dat is de belangrijkste conclusie die gemaakt kan worden op basis van zowel de voordelen van web3 als de nadelen van web3.

De toekomst van web3 biedt enorm veel hoop binnen het gevecht tegen grote, gecentraliseerde, techbedrijven. Deze strijd wordt nu vooral gevoerd door de enthousiastelingen van web3 en nog niet door de gewone burger. Web3 applicaties zijn lang niet altijd even makkelijk te gebruiken wat de echte adoptie van web3 tegenhoudt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *