Als je interesse hebt in het bezitten van een NFT, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Je kunt deze krijgen door ze te minten, te kopen van anderen of ze zelf te maken. Zelfs als je geen professionele ontwikkelaar of artiest bent, is het mogelijk om een NFT te maken. In dit artikel bespreken we alles wat nodig is om je eerste NFT volgens de regels van web3 te maken en verkopen, zodat je de basisbeginselen kunt begrijpen van het maken en verkopen van NFT’s.
Wat zijn NFTs?
De NFT-space (of bubbel) heeft in 2020 een grote boost gegeven aan de bekendheid alles wat zich binnen web3 afspeelt. Veel nieuwe artiesten begonnen het jaar met een grote studieschuld. 365 dagen later naderden hun bankrekeningen miljoenen Euros door het verkopen van online plaatjes. In 2022 waren de meeste echter niks meer waard. Maar wat zijn die plaatjes nou eigenlijk?
Een NFT kan van alles zijn, van een digitale kunstwerk tot een uniek stukje muziek of zelfs een tweet. Deze digitale activa kunnen worden gekocht, verkocht of geruild en de transacties worden vastgelegd in de blockchain, waardoor de eigendom en authenticiteit van het object verifieerbaar en onveranderbaar blijft.
Deze Non-fungible tokens hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen in de kunstwereld, omdat ze de mogelijkheid bieden om digitale kunstwerken op een unieke manier te verkopen en verhandelen. Maar NFT’s zijn niet alleen relevant voor de kunstwereld. Ze hebben ook toepassingen in de gamingindustrie, waarbij spelers digitale items kunnen kopen, verhandelen en verzamelen, en in de sportindustrie, waarbij sportteams en -spelers digitale verzamelobjecten kunnen creëren en verkopen.
Het feit dat NFT’s op de blockchain zijn gemaakt, betekent ook dat ze een zekere mate van veiligheid en authenticiteit bieden. De blockchain technologie maakt het namelijk mogelijk om eigendom te verifiëren en te valideren, waardoor fraude en vervalsing worden voorkomen.
Eigen NFT maken en verkopen
Het meest populaire platform voor het kopen, verkopen en exposeren van NFT’s is OpenSea. De marktplaats biedt een grote verscheidenheid aan verschillende soorten projecten (kunst, muziek, domeinnamen etc.). Het platform beweert zelfs de grootste marktplaats te zijn die er bestaat. Een bewering die gemakkelijk wordt gestaafd door talrijke dagelijkse transacties. Dit is het uitgangspunt voor veel aspirant-artiesten. De weg naar het programmeren en publiceren van een eigen NFT is dus redelijk makkelijk bedacht.
Een voorbeeld: generative art
Als je als developer of kunstenaar geïnteresseerd bent in het maken van een eigen NFT in de categorie generative art, zijn er verschillende stappen die hij of zij kan nemen. Het bekendste voorbeeld van deze soort kunst zijn de Fidenza NFTs. Hieronder zijn de stappen beschreven die gevolgd kunnen worden bij het starten van je eigen project:
- Bepaal het concept en de benodigde middelen: Bedenk een concept voor de NFT en bedenk welke middelen nodig zijn om dit concept uit te voeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kiezen van een programmeertaal en het identificeren van de benodigde bibliotheken en software.
- Ontwikkel de code: Schrijf de code voor het generatieve kunstwerk met behulp van de gekozen programmeertaal, zoals R of Processing. Dit is het creatieve en technische aspect van het maken van een NFT.
- Test de code: Test de code om te controleren of deze werkt zoals bedoeld. Dit omvat het uitvoeren van verschillende scenario’s en het testen van verschillende parameters.
- Verpak de code als een NFT: Om de code om te zetten in een NFT, moet deze worden verpakt als een smart contract op de blockchain. Dit omvat het schrijven van de code voor het smart contract en het opzetten van een Ethereum-account.
- Lanceer je project: Na het verpakken van de code als een NFT, is het mogelijk om deze te lanceren op een NFT-marktplaats of een veilingplatform. Het is belangrijk om de NFT goed te marketen en te promoten om zoveel mogelijk potentiële kopers te bereiken. Meer hierover aan het eind van dit artikel (en de mogelijkheid tot gratis publiciteit)
Het creëren van een eigen NFT kan een complex proces zijn en vereist zowel creatieve als technische vaardigheden. Maar het is ook vooral een opwindende nieuwe manier om digitale kunst te maken, te verkopen en te verhandelen, en kan aanzienlijke financiële voordelen opleveren voor getalenteerde kunstenaars en ontwikkelaars.
R is van oorsprong een codetaal voor het verwerken van statistieken en het uitvoeren van andere vormen van data-analyse. Met betrekking tot NFT is het een geweldige taal omdat het in staat is om dingen te layeren. Veel collecties op OpenSea (of een andere NFT marktplaats) zijn opgebouwd uit bepaalde lagen, traits genaamd. Een van de meest bekende NFT collecties die uit lagen bestaat is Pudgy Penguins. Het is vrij gemakkelijk te zien dat de basis van de pinguïns hetzelfde is en dat er bepaalde lagen bovenop komen. Sommige pinguïns hebben een zonnebril, terwijl anderen een coole hoed dragen.
TIP: Het is vrij gemakkelijk om op Google stukjes code te vinden die de lagen voor je maken. Het enige wat overblijft is het bedenken van een leuk idee en afbeeldingen die gecombineerd moeten worden. Het genereren van ‘nieuwe’ kunstwerken is de verantwoordelijkheid van de code!
Naamloze NFT, en dan?
Het is duidelijk dat je eerste creaties lang niet zo aantrekkelijk zijn als Pinguïns of Apen. Zelf zijn we ooit begonnen aan een project van ‘generatieve planeten’ en ‘willekeurige-geometrische-vormen-in-een-raster’. Deze namen zijn nou niet bepaald catchy en de afbeeldingen zelf waren dat evenmin.
Bij het maken van je eigen NFT moet je daarom niet direct verwachten dat het een financieel succes gaat worden. De eerste stappen in deze wondere wereld zijn vooral een stap richting zelf ontwikkeling en het begrijpen van materie die in eerste instantie ongreepbaar lijkt. Vaak mist een pakkende naam ook nog, wat erg belangrijk is tijdens het marketen van je creatie!
Voorwaarden voor het publiceren van NFT’s
Voordat het mogelijk is om een NFT op OpenSea (of een ander platform) te publiceren en te verkopen, moet aan een aantal randvoorwaarden voldoen worden. Gelukkig zijn dit geen moeilijke voorwaarden!
Een (Ethereum) wallet
Een NFT is een vorm van een token. Om deze te beheren is het dus nodig om in het bezit te zijn van een Ethereum wallet. Hierbij komt een Minimum saldo van ~€40 in Ethereum kijken als je de wallet nog nooit hebt gebruikt. Als je je wallet al eerder hebt gebruikt, zijn deze kosten weg te strepen!
Een nieuwe collectie maken
Top, je hebt zojuist je eigen idee gemaakt en uitgewerkt!
Maar nu is het tijd om je NFT op de markt te brengen. Om je NFT te verkopen op OpenSea, hoef je alleen maar in te loggen en op de ‘collectie’ knop te klikken in de rechterbovenhoek. Het aanmaken van een nieuwe collectie is eenvoudig en intuïtief. Je kunt verschillende soorten afbeeldingen, zoals een logo of banner, uploaden en ervoor zorgen dat je collectie er professioneel uitziet. Bovendien kun je betalingsmogelijkheden en koppelingen met social media accounts toevoegen om meer zichtbaarheid te krijgen.
Het invullen van de lege plekken is alles wat je hoeft te doen bij het aanmaken van een nieuwe collectie. Bovendien kun je bijna alle instellingen op een later tijdstip aanpassen mocht dat nodig zijn. Standaard zijn de tokens ETH en WETH geselecteerd, zodat je gemakkelijk kunt beginnen met het verkopen van je NFT’s. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is achterover leunen en wachten tot de kopers zich aandienen..
NFT’s toevoegen aan de collectie
De gebruikersinterface (UI) van OpenSea is makkelijk en duidelijk. Een NFT toevoegen aan een collectie gaat in een paar eenvoudige stappen. Een naam, beschrijving en collectie zijn het minimum. Afhankelijk van het type (collectibles, 1/1 etc.) kunnen eigenschappen, levels en stats worden toegevoegd. Dit is echter zeker niet verplicht!
Extra metadata NFT
Vul de lege plekken in indien nodig. Meer metadata toevoegen aan de NFT kan aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers. Na het toevoegen aan de collectie is deze officieel aangemaakt en beschikbaar op OpenSea. Nu mist er nog één belangrijk onderdeel: een koper.
TIP: Verkopen op de Polygon blockchain (MATIC) maakt de vermelding van NFTs helemaal gratis!
Verkopen op OpenSea
Het enige dat overblijft is het nieuw gecreëerde item op de marktplaats zetten. Nogmaals, een zeer eenvoudige stap om te volbrengen. Je hebt als eigenaar van een NFT heeft de mogelijkheid om het item te ‘verkopen’ door een en prijs in ETH of WETH (afhankelijk van de collectie-instellingen) aan te geven. Na het invullen van de listing wordt een ondertekeningsverzoek gestuurd naar de aangesloten ETH wallet. Bij het eerste gebruik van je Ethereum wallet wordt je gevraagd ook te tekenen als vorm van authenticatie. Echter, verkopen op de Polygon blockchain maakt de listing volledig gratis!
TIP: Soms lijkt het alsof projeten automatisch verkocht worden. Het is echter vaak zo dat er enorm veel tijd en moeite wordt gestoken in de marketing van een project.
Om jou als beginnend kunstenaar een plek te bieden voor deze marketing, staan we het toe je eigen project in de comments van dit artikel te plaatsen via een directe link naar de collectie!