Een vergelijking van de grootste stablecoins

Wat zijn stablecoins?

Stablecoins zijn cryptocurrencies waarvan de waarde gekoppeld is aan die van een andere valuta, grondstof of financieel instrument. Stablecoins bieden een alternatief voor schommelingen in prijs van de populairste cryptocurrencies, waaronder Bitcoin (BTC). De schommelingen zijn namelijk niet goed geschikt voor gangbare transacties.

Net als met andere cryptocurrencies is het enorm belangrijk dat de stablecoin een bestaansrecht heeft, een reden dat het in leven blijft. Bij stablecoins wordt dit gebaseerd op de vraag in hoeverre het de ‘peg’ kan verliezen. Oftewel, in hoeverre het onderliggende idee en financiële instrument overeind blijft als het een of meerdere klappen krijgt. Een goed voorbeeld van hoe het niet moet is het Luna netwerk en de bijhorende stablecoin TerraUSD (UST). Meer hierover verderop in deze vergelijking. Nu eerst de bestaande en goed functionerende stablecoins!

Tether (USDT)

Tether (USDT) is een stablecoin die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar en voor “100% wordt ondersteund door de reserves van Tether”, aldus de website. Tether is eigendom van iFinex, het in Hong Kong geregistreerde bedrijf dat ook eigenaar is van de cryptobeurs BitFinex.

Tether werd in juli 2014 gelanceerd als RealCoin en werd in november 2014 omgedoopt tot Tether. Het begon in februari 2015 te handelen. In oktober 2022 is Tether de derde grootste cryptocurrency na Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), en de grootste stablecoin met een marktkapitalisatie van bijna 70 miljard dollar.

Tether (USDT) is de grootste stablecoin

In april 2022 was USDT van Tether goed voor tweederde van de uitwisselingen uit Bitcoin in waarde. Dit betekent dus dat deze stablecoin veruit het meeste wordt gebruikt.

USD Coin (USDC)

USD Coin (USDC) is een digitale munt die ook volledig wordt gedekt door Amerikaanse dollars. Daarnaast kan de peg ook afkomstig zijn vanuit activa zoals effecten van de Amerikaanse schatkist, uitgedrukt in dollars. De reserves van USDC worden aangehouden op aparte rekeningen bij Amerikaanse financiële instellingen. Het accountantskantoor Grant Thornton houdt toezicht op deze gescheiden rekeningen en verstrekt hiervan maandelijkse verslagen.

Het mechanisme achter USDC is eigenlijk vrij simpel. Als je een transactie start om één USD Coin te kopen met fiatvaluta (dus dollars, Euro’s of Yen), dan wordt die fiatvaluta gestort op een van de bankrekeningen. De wisselkoers tussen de dollar en andere fiatvaluta speelt hierbij een grote rol. De waarde van de transactie wordt gestort als Amerikaanse dollar en wordt daarnaast aangemaakt in USDC. Verkoop je een USD Coin in ruil voor fiatvaluta, dan wordt de USDC verbrand wanneer het fiatgeld wordt teruggestort op uw bankrekening.

USDC is kan via verschillende blockchains worden verhandeld , waaronder:

  • Ethereum (ETH)
  • Algorand (ALGO)
  • Solana (SOL)
  • Stellar (XLM)
  • TRON (TRX)

USD Coin wordt beheerd door Centre, een samenwerking dat is opgericht door de cryptocurrency exchange Coinbase (COIN) en Circle Circle is een financieel technologiebedrijf. Centre wil het wereldwijde financiële landschap veranderen door elke persoon, handelaar, financiële dienst en valuta wereldwijd met elkaar te verbinden. Cryptocurrencies en in het speciaal stablecoins zijn uitermate geschikt voor dit doel.

Binance USD (BUSD)

BUSD is een door fiat gedekte stablecoin ontwikkeld door Binance. Bijna 96 procent van de tokens wordt ondersteund door een gelijkwaardig bedrag aan Amerikaanse dollars die zijn opgeslagen op een FDIC-verzekerde bankrekening, terwijl de resterende 4 procent wordt ondersteund door een gelijkwaardig bedrag aan schatkistpapier.

Binance USD stablecoins
Binance USD (BUSD)

Binance ontwikkelde BUSD in samenwerking met Paxos, het bedrijf achter USDP en PAX Gold (een stablecoin met goud als onderpand, zie verderop in dit artikel). BUSD wordt dus aangeboden op basis van groot vertrouwen van twee gerenommeerde bedrijven die onder toezicht staan van het New York State Department of Financial Services. Daarnaast publiceert BUSD iedere maand een rapport over het aantal circulerende tokens en de hoeveelheid USD op de bankrekeningen uit. Dit idee is vergelijkbaar met USDC.

Dai (DAI)

Dai is een cryptocurrency die gestabiliseerd is ten opzichte van de waarde van de Amerikaanse dollar. Hierdoor wordt het een stablecoin genoemd.

Gemaakt via het Makers (MKR) Dai Stablecoin Systeem, gebruikt het margehandel om te reageren op veranderende marktomstandigheden en zijn waarde te behouden ten opzichte van de belangrijkste wereldvaluta. In tegenstelling tot andere populaire stablecoins waarvan de waarde direct wordt ondersteund door USD, wordt Dai ondersteund door zogeheten cryptocollaterals die publiekelijk kunnen worden bekeken op de Ethereum-blockchain.

Dai handhaaft op een slimme en interessante manier een stabiele waarde zonder gecentraliseerd vertrouwen. Het verschuift na marktveranderingen en houdt zo een stabiele prijs ten opzichte van andere cryptocurrencies. Er is geen behoefte aan een gecentraliseerde autoriteit die toezicht houdt op fiat-collateralized stablecoins zoals Tether (USDT), maar ook niet aan een traditionele bank die het ondersteunt. Het project leeft volledig op de Ethereum blockchain en is daardoor niet in handen van een bepaalde organisatie. De smart contracts die de transacties uitvoeren maken van Dai een echt permissie loze en gedecentraliseerde stablecoin die niet kan worden afgesloten of gecensureerd. Dai is dus volledig in lijn met het gedachtegoed van web3.

Pax Dollar (USDP) en Pax Gold token (PAXG)

Pax Dollar (USDP) is een ERC-20 stablecoin verbonden aan de Amerikaanse dollar. Als een van de meest gereguleerde actieve cryptoprojecten en een van de weinige stablecoins die is goedgekeurd door toezichthouders van Wall Street, wordt Pax Dollar 1:1 gedekt door USD om toegang te bieden tot blockchain activa met een minimaal risico op schommelingen in prijs.

De PAX Gold token werd een jaar na Pax Dollar gelanceerd (september 2019) en is verbonden aan goud. Met volledige goedkeuring van het New York State Department of Financial Services werd het de eerste crypto die inwisselbaar is voor echt goud. Door het goud te tokenizen, biedt PAX Gold voor iedereen de mogelijkheid om te investeren in echt goud. Dit maakt het handelen in goud makkelijker én heeft als voordeel dat de waarde van PAXG niet zomaar onderuit kan gaan. Goud wordt, zeker ten tijden van hoge inflatie, gezien als erg waardevast.

Aangezien Paxos een gereguleerd bedrijf is, worden Pax Dollar en Pax Gold vaak als veiliger dan de meeste andere stablecoins gezien.

True USD (TUSD)

TrueUSD (TUSD) is een volledig gedekte, wettelijk beschermd en transparant geverifieerd ERC-20 token. Het is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en houdt een verhouding van 1:1 aan. Ook is het de eerste cryptoasset die op het TrustToken-platform is gebouwd.

TrueUSD werd begin 2018 geïntroduceerd. Het is ontworpen om een eenvoudige, transparante en betrouwbare stablecoin te zijn. Daarom gebruikt het geen verborgen bankrekening of een speciaal algoritme.

De Amerikaanse dollar-holdings van TrueUSD worden verdeeld over verschillende bankrekeningen die toebehoren aan verschillende trustbedrijven. De betrokken partijen hebben een overeenkomst getekend om de onderpanden dagelijks te publiceren en maandelijks controles uit te voeren. Het token maakt gebruik van meerdere escrow-rekeningen om het tegenpartijrisico te verlagen en houders juridische bescherming te bieden tegen diefstal.

Stablecoins uitgelegd in een animatie

Euro stablecoin voor Nederland

Alle stablecoins die hiervoor zijn besproken, zijn nauw verwant aan Amerika. Binnen Europa zijn er ook ontwikkelingen met betrekking tot een vertrouwde stablecoin.

Euro Coin (EUROC) wordt uitgegeven door Circle volgens hetzelfde full-reserve model als USD Coin (USDC). Dit betekent dus dat voor iedere EUROC dit gemaakt wordt, eenzelfde hoeveelheid in Euro’s staat opgeslagen op een rekening. USDC heeft tot nu toe aangetoond dat deze manier van waarborgen goed werkt, wat dus voor vertrouwen in deze vorm van de digitale Euro zorgt.

Euro Coin is ontworpen met het oog op stabiliteit en wordt voor 100% gedekt door Euro’s op bankrekeningen. Op deze manier is een EUROC altijd 1:1 inwisselbaar is voor echte Euro’s. Hoewel dit een mooie ontwikkeling is voor Nederlanders en Europeanen, is het project nog geen groot succes. De marktkapitalisatie van de Euro Coin is nog niet erg groot, namelijk net iets meer dan €75 miljoen in oktober 2022.

Het verhaal achter TerraUSD (UST) en LUNA

Bij de lancering van de stablecoin TerraUSD (UST) en de crypto LUNA, presenteerde het bedrijf Terraform Labs een andere manier om het evenwicht te bewaren. UST werkt op basis van een algoritmisch evenwicht. Dit betekent het volgende:

Voordat je UST kan kopen, moet je deze minten. Daarvoor betaal je de gangbare prijs in LUNA. Het protocol neemt die LUNA en verbrandt ze, waardoor het aanbod wordt beperkt en de prijs van LUNA iets omhoog gaat. Hetzelfde werkt omgekeerd: om LUNA te minten, zet je UST stablecoins om. Die worden verbrand en de prijs van UST gaat net iets omhoog. Gebruikers van de blockchain die aan zogeheten arbitrage doen (inspelen om kleine prijsverschillen), spelen hierbij een belangrijke rol.

Zij helpen de prijs van UST in toom te houden door LUNA te verkopen voor UST wanneer de prijs van UST lager is dan $1 en LUNA te kopen wanneer UST meer dan $1 waard is. Als UST bijvoorbeeld daalt tot $0,95, kunnen handelaren deze opkopen en verkopen voor $1 aan LUNA. Op die manier wordt het aanbod van UST verminderd en stijgt de prijs weer – in theorie tenminste..

op 12 mei 2022 verliest Luna meer dan 90% van de waarde. UST, de stablecoin van Terra verliest op diezelfde dag meer dan 50% van de waarde. Aanleiding hiervoor zijn wankelingen die al vóór 12 mei zichtbaar zijn. UST verliest de waarde van $1 meerdere keren. In theorie zou dit opgelost moeten worden door het arbitrage mechanisme. Echter, er heerst enige paniek en de kopers van UST blijven weg. In plaats daarvan wil een overgroot deel van UST bezitters van de munt af. Zoals eerder uitgelegd leidt een verkoop van UST tot een toename in Luna. Dit leidt in heel korte tijd tot hyperinflatie van Luna zorgt er uiteindelijk voor dat beide munten als een kaartenhuis in elkaar storten.

Prijsontwikkeling van UST Stablecoin tussen 7 en 13 mei 2022. Bron: Coinmarketcap

Dit is een enorm versimpelde beschrijving van wat er begin mei 2022 gebeurd is. Het laat zien dat goede en veilige ideeën met betrekking tot stablecoins niet altijd goed uitpakken in de praktijk.

Welke stablecoin is het veiligst?

We kunnen concluderen dat veiligheid de belangrijkste voorwaarde is voor een gezonde stablecoin. In het verleden is het al eens misgegaan met TerraUSD en eenzelfde situatie willen we voorkomen. Tether is de belangrijkste stablecoin op basis van volume. Echter, stablecoins als USDC, DAI en PAX(G) zijn net iets veiliger op basis van de grote mate van transparantie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *