Het grote Web3 woordenboek

De wereld van web3 kent veel concepten die niet voor iedereen even bekend zijn. Het doel van dit web3 woordenboek is het geven van betekenis aan al die concepten.

Adres
Een unieke reeks getallen of tekst die de locatie van een wallet op een blockchain aanduidt.
Airdrop

Cryptoprojecten gebruiken deze marketingtechniek om hun tokens (bv. munten en NFT’s) rechtstreeks naar wallets te sturen om de bekendheid te vergroten.
Altcoins
of Alts
Verwijst naar cryptocurrency die geen Bitcoin is, zoals nieuwere projecten met een kleinere market cap. Alts is een afkorting van Altcoins.
APY

Afkorting van Annual Percentage Yield, het jaarlijks samengesteld rendement van een investering.
ATH en ATL

ATH is een afkorting van ‘all-time high’. Het hoogste prijspunt dat een activum ooit heeft gehad. ATL is kort voor ‘all-time low’, het laagste prijspunt dat een activum ooit heeft gehad.
Bearish en bear market

Een markt is bearish wanneer er sprake is van een langdurige neerwaartse prijstrend en pessimistische vooruitzichten. Soms met opzet verkeerd gespeld als beras.
Big Tech

Grote tech bedrijven als Appl, Microsoft en Facebook die groot zijn in web2 oplossingen.
Bitcoin

BTC, de eerste cryptocurrency die in 2009 door Satoshi Nakamoto is gelanceerd.
Blok

Een blok is een reeks gegevenstransacties die op de blockchain zijn opgeslagen.
Blockchain

Een digitale lijst van gegevensrecords. De records worden blokken genoemd, die in chronologische volgorde zijn georganiseerd, als een ketting aan elkaar gekoppeld en beveiligd met cryptografie.
Bubbel
Een economische term voor een financieel instrument of markt welke in korte tijd een enorme prijsstijging heeft ondergaan. De prijsstijging leidt tot overwaardering. In hoeverre web3 en crypto een bubbel zijn, hebben we onderzocht!

crypto bubbel
Web3 en crypto een bubbel?

Bullish en bull market
Een markt is bullish als er sprake is van een langdurige opwaartse prijstrend en optimistische vooruitzichten.
Burnen
Een strategie waarbij tokens of andere digitale activa zoals NFT’s worden verwijderd uit een circulerend aanbod om prijs en vraag te beïnvloeden. Bitcoin en Ethereum hebben dit niet, maar veel andere Altcoins wel.
CeFi
Gecentraliseerde bedrijven die deelnemen aan crypto. (Bijv. BlockFi). De tegenhanger van DeFi.
CEX

Een exchange die cryptocurrency verwerkt en beheerd wordt door een gecentraliseerd bedrijf. (Bijv. Coinbase, Kraken).
Cold wallet
Een hardwareapparaat dat wordt gebruikt om cryptocurrency offline op te slaan.
Consensus
Een collectief oordeel waarbij gegevensverwerkers, knooppunten genaamd, tot een akkoord komen om nieuwe transacties en blokken die aan de blockchain worden toegevoegd te verifiëren. Dit proces wordt gebruikt door consensusmechanismen zoals proof of work en proof of stake.
Cryptocurrency

Tokens gebouwd op een eigen blockchain, met als doel waarde op te slaan en dient als ruilmiddel binnen dat specifieke ecosysteem. (Bijv. ETH, BTC)
DAO

Een organisatie wordt bestuurd door haar gebruikers of tokenhouders via stemming. DAO’s zijn open-source en richten zich vaak op een specifiek project of doel.
dApp

Een softwaretoepassing die draait op een gedistribueerd netwerk. Ze wordt niet gehost op een gecentraliseerde server, maar op een peer-to-peer gedecentraliseerd netwerk.
Decentrale oplossingen

Projecten die, vaak met behulp van blockchain technologie, op een decentrale manier aan informatievoorziening doen. Bij een decentraal projet is er geen centraal punt waar data wordt verzameld en beheerd.
DeFi

Een term die gebruikt wordt voor financiële diensten op publieke blockchains zoals Ethereum. Het dient peer-to-peer, is open voor iedereen, en ondersteunt functies als rente verdienen, lenen, handel, en meer.
DEX

Een peer-to-peer cryptocurrency exchange gebouwd op de blockchain. Het wordt gerund op slimme contracten en door zijn gebruikers. (Bijv. Uniswap)
DYOR

Een herinnering om zelf onderzoek te doen alvorens te investeren. “Dit NFT-project ziet er goed uit, maar DYOR.”
Ethereum

Een openbare blockchain met als doel gedecentraliseerde toepassingen te bouwen en in te zetten. Het heeft zijn eigen programmeertaal Solidity.
Fiat

Valuta die vaak door een regering wordt gesteund en gereglementeerd. (Bijv. USD, EUR)
Floor price

De laagste prijs die voor een enkele NFT binnen een NFT project gevraagd wordt op een marketplace.
FOMO
De angst om niet betrokken te zijn bij iets dat anderen meemaken of waarvan ze profiteren. FOMO komt vaak voor na een prijsverhoging.
Fungible
Term voor verwisselbaar. Verwisselbaar voor iets anders. Antoniem van niet-fungibel wat terugkomt in NFTs.
Gas fee

De door een gebruiker betaalde vergoeding die nodig is om een transactie uit te voeren of een smart contract uit te voeren op bepaalde blockchains zoals Ethereum.
Genesis block

Het eerste blok dat op een blockchain wordt vastgelegd. In tegenstelling tot andere blokken moet het hard gecodeerd worden in de software, aangezien er geen eerdere blokken zijn waarnaar het genesisblok kan verwijzen.
Hashing
Het proces waarbij elke soort input van elke omvang wordt genomen en teruggebracht tot een unieke identificatiecode. Hierdoor kunnen gegevens veilig worden opgeslagen en opgeroepen. Dit is een fundamenteel principe van blockchaintechnologie.
ICO of Initial Coin Offering
Een ICO is een populaire crowdfundingtactiek voor startende cryptocurrency-projecten, waarbij een percentage van de initiële tokenvoorraad wordt verkocht aan vroege supporters.
JPEG

Bestandsformaat voor afbeeldingen, gebruikt als synoniem van NFTs.
Keys
Bestaat uit een publieke en private sleutel die verwijzen naar uw portefeuilleadres. Een publieke sleutel is vergelijkbaar met een bankrekeningnummer, een privésleutel wordt vaak vereerd als een manier om toegang te krijgen tot je fondsen. Alleen bekend bij de eigenaar.

Volledig web3 woordenboek
Web3 woordenboek

KYC
Know your customer. Een procedure om verplichte klantgegevens vast te leggen voordat gebruik gemaakt kan worden van een service.
Lightning

Netwerk wat bovenop Bitcoin wordt gebruikt om snel en goedkoop kleine transacties mogelijk te maken.
Liquidity pool
De pool van tokens die in het smart contract zijn opgesloten. Door liquiditeit te bieden, garanderen ze de handel en worden ze veel gebruikt door sommige gedecentraliseerde beurzen.
Main net
Afkorting voor hoofdnetwerk of hoofdlaag van een blockchain.
Market cap of marktkapitalisatie
De totale waarde van alle munten die gemined zijn. Het wordt berekend door het aantal munten in omloop te vermenigvuldigen met de huidige marktprijs van een enkele munt.
Minen

Het proces van mining wordt meestal gebruikt in verband met een soort gedistribueerd consensusmechanisme dat Proof of Work heet. Mining betekent het verifiëren van transacties, deze organiseren in blokken en vervolgens blokken toevoegen aan de blockchain, vaak in ruil voor een beloning.
Minten

Het proces van het valideren van informatie, zoals domeineigendom, of het genereren van een unieke NFT, en dat registreren op de blockchain.
NFT
Afkorting van non-fungible token. Meer informatie over wat een NFT precies is.
PoS

Een consensusmechanisme waarbij knooppunten, validators genaamd, een vast bedrag aan cryptocurrency op de blockchain moeten inzetten om transacties te verifiëren en blokken te slaan. Als een validator frauduleuze transacties goedkeurt, wordt een deel van zijn inzet gekort.
PoW

Een consensusmechanisme waarbij miners complexe wiskundige puzzels moeten oplossen om transacties te verifiëren en blokken te slaan. Als een mijnwerker een puzzel correct oplost, krijgt hij toegang tot het volgende blok en ontvangt hij de bijbehorende blokbeloning en transactiekosten.
Private key of privé sleutel
Een wachtwoord om toegang te krijgen tot fondsen en transacties te autoriseren. Omdat ze moeilijk te onthouden zijn, bieden wallets een seed phrase of herstelsleutel die gemakkelijker te onthouden is.
Public key of publieke sleutel
Een publieke sleutel is vergelijkbaar met een bankrekeningnummer.
Satoshi

De kleinste eenheid van Bitcoin, vernoemd naar de uitvinder van Bitcoin.
Seed Phrase

Een hoofdwachtwoord om toegang te krijgen tot een cryptowallet. In veel gevallen is dit een unieke combinatie van willekeurige woorden.
Smart contract

Zelfuitvoerende code op een blockchain, ontworpen om autonoom en onafhankelijk van derden overeenkomsten uit te voeren. Smart contract code handelt meestal volgens voorwaardelijke verklaringen (“if/then”), waarbij een vooraf bepaalde actie wordt uitgevoerd wanneer een vooraf bepaalde bron beweert dat de voorafgaande voorwaarde(n) van het contract wordt (worden) verkregen.
Stablecoin

Een type cryptocurrency dat ontworpen is om een lage volatiliteit te hebben, en dus een stabiele marktprijs te behouden. De mechanismen voor het handhaven van een stabiele prijs variëren.
Staking

Crypto-staking houdt in dat een deel van je cryptocurrency voor een bepaalde periode “op slot zet” als een manier om bij te dragen aan een blockchain-netwerk. Dit levert beloningen op, vergelijkbaar met rente.
Token
In tegenstelling tot een munt is een token een digitaal activum dat op een bestaande blockchain wordt gecreëerd. Tokens kunnen worden gebruikt om digitale en fysieke activa te vertegenwoordigen, of om te interageren met dapps. (Bijv. Link, UNI, AAVE).
TX

Afkorting voor transactie binnen een blockchain.
Wallet of portemonnee
Een softwaretoepassing of hardwareapparaat dat wordt gebruikt om de privésleutels van blockchainactiva en -rekeningen op te slaan. In tegenstelling tot een traditionele portemonnee slaat een blockchain portemonnee niet de munten of tokens zelf op. In plaats daarvan wordt de privésleutel opgeslagen die de eigendom van een bepaald digitaal goed bewijst. (Bijv. Metamask, Trustwallet)
Web1
Algemeen aangeduid als het “alleen-lezen” web. Het wordt gekenmerkt door statische websites die informatie weergeven zonder door de gebruiker gegenereerde inhoud of zonder interacties.
Web2
Het ‘read-write’ web met gebruikersinteracties en gebruikersinterfaces leidde tot verschillende platforms zoals Facebook, Wikipedia en Youtube. Het is gericht op gebruikerservaring.
Web3
Een brede webarchitectuur van de volgende generatie die tot doel heeft eigendom en controle van persoonlijke gegevens, identiteit en bijbehorende waarde rechtstreeks bij de deelnemers te leggen. Voorgesteld als een ‘serverloos netwerk’. Web3 is gericht op het elimineren van single points of failure waar grote technologiebedrijven de meeste gegevens bezitten. Ook wel het ‘lees-schrijf-vertrouw web’ genoemd.

Op zoek naar de betekenis van een term die er niet tussen staat? Laat het weten in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *