Welke crypto is web3? Een uitleg over web3 coins en tokens

Web3 coins zijn tokens die die erop gericht zijn de gedecentraliseerde visie van web3 werkelijkheid te laten worden. Deze tokens zijn het product van blockchainprojecten die meewerken aan de decentralisatie van het web.

Wat zijn tokens eigenlijk?

In het algemeen is een token een object dat iets anders vertegenwoordigt, zoals een fysiek voorwerp of een digitaal project. Het idee van een token is niet per se nieuw binnen web3. Een aandeel (deel van een bedrijf) of een abonnement op een streamingsdient (claim op het bekijken van films en series) zijn praktisch gezien ook vormen van tokens.

Er bestaan verschillende sorten tokens, waarvan een crypto token de meest bekende is binnen web3. Een cryptocurrency is een token die een bepaalde waarde vertegenwoordigt waarmee een transactie uitgevoerd kan worden.

Wat zijn web3 tokens?

Het concept van tokens bestond dus al voor de opkomst van web3. Wel zijn er belangrijke verschillen met het verleden. Of beter gezegd, er zijn belangrijke verbeteringen t.o.v. van old school tokens die de nieuwe technologie brengt.

Web3 tokens draaien op smart contracts via een blockchain. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een snellere verwerking en constante beschikbaarheid. De tokens geven mensen controleover hun gegevens en transacties doen zonder afhankelijk te zijn van derden.

Web3 tokens bieden ook de mogelijkheid om financiƫle diensten beschikbaar te maken voor gebruikers die voorheen geen toegang hadden tot deze dienst. Een goed voorbeeld hiervan is het opdelen van een bepaalde investering in kleinere investeringen middels tokenization. Op die manier kunnen meerdere kleine investeerders samen de volledige investering rondkrijgen. Dit wordt bijvoorbeeld (op kleine schaal) toegepast in de vastgoedmarkt. Voorrheen was deze markt alleen voor zeer vermogende investeerders beschikbaar. Meer toffe voorbeelden van web3 projecten hebben we beschreven in onze case studies!

Web3 geeft internetgebruikers meer controle over hun gegevens. Web3 tokens hebben dus als doel processen die op het web plaatsvinden makkelijker en beter te laten verlopen.

Wat zijn web3 coins?

Web3 coins zijn cryptocurrencies die bijdragen aan de decentrale visie van web3. De crypto’s zijn verbonden aan projecten die diensten leveren die voorheen door cloud providers werden aangeboden. Voorbeelden hiervan zijn zoals reken-, bandbreedte-, opslag- en hostingdiensten. We zetten een aantal voorbeeldne van web3 coins op een rijtje. Deze coins zijn verhandelbaar op alle grote exchanges zoals Binance en Coinbase.

Chainlink (LINK)

Chainlink is een blockchain middleware die smart contracts toegang geeft tot off-chain bronnen zoals datafeeds, web APIs en traditionele bankbetalingen.

Chainlink (LINK) is een van de web3 coins die dagelijks enorm veel gebruikers heeft.
Chainlink (LINK) is een web3 coin

Filecoin (FIL)

Filecoin is een gedecentraliseerd opslagnetwerk waar mensen hun extra harde schijfruimte kunnen verhuren in ruil voor Filecoin-tokens. Zie het als de Web3-versie van Amazon Web Services of Google Drive.

Theta (THETA)

Theta is een netwerk bedoeld voor videostreaming waarmee gebruikers bandbreedte en rekenkracht kunnen delen op een peer-to-peer manier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *